Kikherneletut metsäsienillä

Kikhernejauhoista tehdyt letut ja paistetut metsäsienet on mitä mainiointa syysruokaa!

Kävin viikonloppuna vanhempien luona maalla sienimetsässä. Hirvikärpäsiä riitti, mutta onneksi saalistakin löytyi! Sain kotiinviemisiksi ihan kunnon kassillisen kantarelleja ja suppilovahveroita, joista riittää kyllä kokattavaa koko viikoksi.

Syksyllä tulee jotenkin turvallinen olo, kun saa pakastimen täyteen marjoja, metsän tyhjennettyä sienistä ja omenat säilöttyä soseiksi talven varalle. Aina välillä haaveilen omasta talosta ja pihasta metsän laitamilla, mutta sitten muistan, että en taitaisi kuitenkaan ehtiä 60-tuntisten työviikkojen ohella hakata halkoja, luoda lunta, viljellä itse ruokiani, remontoida taloa ja kerätä kaikkia metsän antimia talteen. Onneksi vanhempien luokse pääsee kuitenkin välillä nautiskelemaan maaseudun rauhasta ilman ylimääräisiä velvollisuuksia!

Olen monesti tehnyt kikhernejauhoista ja banaanista makeita pannukakkuja (takuuvarma aamiaispannariresepti tällä yhdistelmällä löytyy kohta ilmestyvästä Vegaanin aamupalakirjasta), mutta kikhernejauhoista syntyy myös mainiot suolaiset letut! Kaveriksi kikhernejauhot saivat tällä kertaa raastettua kesäkurpitsaa ja kaurahiutaleita.

Kikherneletut metsäsienillä

2-3 annosta

sienipaistos

 • 600 g metsäsieniä (esim. kantarelleja ja suppilovahveroita)
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • oliiviöljyä
 • suolaa ja mustapippuria

kikherne-kesäkurpitsaletut

 • 2 dl kikhernejauhoja
 • 1 dl (gluteenittomia) isoja kaurahiutaleita
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 3 dl karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa
 • noin 4 dl mantelimaitoa*
 • oliiviöljyä paistamiseen

Tarjoiluun

 • kaurafraichea (Oatly)
 1. Tee ensin lettutaikina: sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Kaada mantelimaito joukkoon ja vispaa taikina tasaiseksi. Lisää kesäkurpitsaraaste ja jätä taikina turpoamaan sienipaistoksen valmistamisen ajaksi.
 2. Hienonna sienet. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää sienet pannulle ja paista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä.
 3. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja paista vielä hetken aikaa. Siirrä pannu sivuun.
 4. Kuumenna lettupannu. Laita lettupannun koloihin tilkka oliiviöljy ja kaada lettutaikinaa kauhan avulla koloihin. Paista keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä letut ja paista ne kauniin väriksi myös toiselta puolelta. Jatka, kunnes koko taikina on käytetty.
 5. Tarjoa letut sienipaistoksen ja kaurafraichen kera.

*Käytin makeutettua mantelimaitoa, joka taittoi mukavasti kikhernejauhojen luontaista kitkeryyttä. Jos käytät makeuttamatonta kasvimaitoa, voit lisätä taikinaan hieman muuta makeutusta. Mantelimaidon tilalle voit toki laittaa myös esimerkiksi kauramaitoa.

13 vastausta kirjoitukseen “Kikherneletut metsäsienillä

 1. Voi ei miten yksinkertaisen ihana herkku. Alkoi heti silmät pyöriä päässä. Johtuu ehkä siitä että olet onnistunut myös superhyvin vangitsemaan metsän ja syksyn tunnelman näihin postauksen kuviin. Tulee nyt vähän siirappiylistystä, mutta sillinhan se on annettava kun joku sykähdyttää.
  Mua sykähdytti tämä!

 2. Eilen ei onneksi hirvikärpäset olleet riesana ja sieniäkin löytyi jo ihan mukavasti, tuntuu että tästä tulee jopa ihan hyvä sienivuosi! Näitä tehdään heti seuraavasta erästä :)

  1. Kantarelliaika alkoi olla selvästi jo lopuillaan, mutta suppilovahveroita alkaa juuri tulla runsaammin! Näyttää ihan lupaavalta :)

 3. Kiva idea, pitääkin kokeilla. Toistaiseksi olen tehnyt kikhernejauhoista lähinnä kikhernetortillaa ja ”munakasta”.
  Pakko vielä kommentoida hiukan aiheen vierestä, että hoitelen isohkoa puutarhaani kahden työn lisäksi ja vaikka näin kasvukaudella ei sitten muuta elämää olekaan, en vaihtaisi pois :)

  1. Kikhernejauhot on kyllä ihanan monipuolinen raaka-aine!

   Se oman pihan hoitaminen on tietysti prioriteettikysymys. Viime aikoina on ollut vähän vaikeuksia saada pidettyä edes viherkasvit hengissä kotona, mutta ehkäpä joskus tulevaisuudessa… :)

 4. Emme ole sienien ystäviä. Minkä muun kanssa näitä lettuja voisi syödä? Käykö esim. ihan puolukkasurvos?

  1. Kyllä varmasti puolukkasurvoskin käy, mutta ihan samanlainen täyttävä ateria siitä ei vielä tule. Sienten tilalla voi paistaa esimerkiksi hyvin maustettua nyhtökauraa.

 5. Hei! Voisikohan ohjeen kesäkurpitsan korvata hienolla porkkanaraasteella? Luuletko, että nestettä täytyisi tällöin lisätä?

  1. Mutulla sanoisin, että ehdottomasti toimii enkä usko, että muiden aineiden määrää täytyy säätää :)

 6. Hei! Olen jo vuosien ajan käyttänyt monia reseptejäsi ja siirtynyt pikkuhiljaa lakto-ovo-kasvisruokavaliosta kohti vegaanisempaa kokonaisuutta. Äsken tein tämän reseptin mukaisia lettuja ja herkuttelin niitä marinoitujen belugalinssien, kauratuorejuuston, suolakurkun ja marinoidun punasipulin kanssa. Oli aivan mielettömän hyvää!

  Mielelläni myös maksaisin reseptiesi käytöstä. En kuitenkaan osta yleisesti ottaen mitään paperisia kirjoja ja harmikseni kirjojasi ei ainakaan verkkosivusi linkin kautta saa ostettua sähköisinä versioina. Pieni toive olisi, että ehkäpä joskus jatkossa olisi? Tai toisena ehdotuksena, olisiko mahdollista esim. Patreon-tyyppisen ratkaisun kautta mahdollista kertamaksulla ostaa oikeus lukea reseptejäsi blogi-tyyppisen alustan kautta vielä laajemmin?

  Kiitos sinulle mahtavista resepteistä! Uskon työsi vaikuttavan siihen että kestävämpi kasvipohjainen ruokavalio yleistyy himpun verran nopeammin.

 7. Hei!
  Kaikkia ihania reseptejä blogistasi löytyykin ❤
  Pieni pulmunen itselläni..voiko kikhernejauhot korvata muilla papujauhoilla?
  Itselläni löytyy kaapista vain luomu härkäpapu jauhoja..tuleeko niillä hyviä vai muuttuuko koostumus jotenkin?

  Kiitos etukäteen vastauksesta 😊👍

  1. Olen tehnyt ihan onnistuneita lettuja myös härkäpapujauhoilla, mutta ne käyttäytyvät paistettaessa hieman eri tavalla. Kikhernejauhot hyytyvät voimakkaammin, joten koostumuksesta tulee hieman erilainen. Kannattaa kuitenkin kokeilla :)

   Ja ihan huippua kuulla, että blogista on ollut iloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights