Vegaaniset & gluteenittomat pinaattiletut

Kikhernejauhoista tehdyt pinaattiletut eivät häviä maussa tavallisille. Täydellistä arkiruokaa!


Jos minun pitäisi valita yksi raaka-aine, jota ilman arjesta selviytyminen olisi aika vaikeaa, sanoisin ehdottomasti kikhernejauho. (Tai no oikeasti en selviä ilman kahvia, mutta se nyt on yhtä itsestään selvää kuin puhuisi hyvinvoinnin yhteydessä siitä, että muista hengittää.) Kikhernejauhoista voi pyöräyttää kaikkea omeletista makeisiin pannukakkuihin ja  pinaattiletuista pizzapohjaan. Vaikka en välttele gluteenia tai vehnäjauhoja, tulee kikhernejauhoista tehdyistä ruoista täyttävämpiä ja proteiinipitoisempia ja niissä on myös rutkasti enemmän kuituja kuin vehnäjauhoissa – hyvää ja terveellistä arkiruokaa siis!

Tänään paistoin lounaaksi pinaattilettuja, mutta vehnäjauholettujen sijaan tein taikinan kikhernejauhoista. Koostumuksesta tulee mitä mainioin! Kikhernejauhoissa on muuten jonkun verran eroja merkistä riippuen ja jauhojen laatu vaikuttaa ennen kaikkea taikinan paisto-ominaisuuksiin. Minulla on käytössä aina Doves Farmin kikhernejauho, sitä kun saa kätevästi myös meiltä Vegekaupasta.

Gluteenittomat ja vegaaniset pinaattiletut

noin 16 kpl

letut

 • 150 g pakastepinaattia
 • 2 dl kikhernejauhoja
 • 1 dl isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita
 • 0,5 tl suolaa
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 3 dl kasvimaitoa*
 • rypsiöljyä paistamiseen

puolukkasurvos

 • 3 dl puolukoita
 • 1 rkl sokeria
 1. Sulata pinaatti huoneenlämmössä tai esimerkiksi mikrossa.
 2. Sekoita yhteen kikhernejauhot, kaurahiutaleet, suola ja leivinjauhe.
 3. Yhdistä maito ja pinaatti ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
 4. Kuumenna lettupannu ja kaada koloihin tilkka öljyä. Kaada kauhan avulla taikinaa koloihin ja paista keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä letut ja paista vielä hetki toiselta puolelta. Jatka, kunnes koko taikina on käytetty.
 5. Survo puolukat ja lisää sokeri. Tarjoa letut puolukkasurvoksen kanssa.

*Huomaathan tarvittaessa, että kauramaidot eivät ole täysin gluteenittomia.

23 vastausta kirjoitukseen “Vegaaniset & gluteenittomat pinaattiletut

 1. Moi! Kiitos ihanasta blogista :) Luuletko että nämä kestävät pakastuksen hyvin? Tai osaatko sanoa millaiset pihvit/pyörykät ylipäänsä kestävät pakastamista?

  1. Moikka Anna,
   Siis etsitkö pakastettavaksi sopivia pyöryköitä/pihvejä vai lettuja? Lettujen pakastamista en välttämättä suosittele, ne eivät ole siihen parhaimmillaan. Pihvi-/pyörykkäpuolelta blogista ei ihan äkkiä tule mieleen yhtään reseptiä, joka ei sopisi pakastettavaksi :)

 2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Pihvejä tai pyöryköitä (tai lettuja) ajattelin tehdä joululahjaksi siskon pakkaseen :) Eli alan katsoa pyörykkä/pihvi-osastoa siis. Kiitos!

 3. Moi! Ihana resepti <3 Osaatko sanoa voisiko tähän käyttää vaihtoehtoisesti porkkanaa? Nokkosella testasin ja hyvää tuli!

 4. Moi! Mun letut kärähti jostain syystä kiinni pannuun, vaikka pannu oli tarpeeksi kuuma ja öljyä riittävästi. Käytän valurautapannua. Osaisitsä sanoa, mistä toi johtuu ja mitä voisi tehdä ettei noin käy?

  Kiitos!

  1. Valurautapannu on mulle aina vähän hankala, en osaa ikinä paistaa sen kanssa hyviä lettuja! Vika lienee käyttäjässä, sillä mun isä paistaa letut samalla pannulla ja niistä tulee täydellisiä, mutta kun itse yritän samaa, saan pannuun tarttunutta mössöä! Mun luottopannuni on kaupan tarjouskorista ostettu 2€:n teflonlettupannu, se toimii mun käytössä täydellisesti!

    1. Valurautapannu voi tosiaan olla haastava. Olennaisimmaksi olen huomannut, ettei pannu ole liian kuuma. Lettujen paistossa lämpötila 4 ja välillä vaihto 3 toimii (max 6).

 5. Hei Elina! I made these patties today, thank you so much for sharing! I felt however that they tasted too much like kikherne. I would maybe add some black pepper and maybe a bit more of salt. But indeed they are so beautiful and easy to make! I might next try a portuguese combination of flavours chickpea-raw onion-fresh chopped parsley. Or use grated carrots instead of spinach (have you tried?). Regards!

  1. Hello, and thanks for the feedback! But just to make sure: these are not patties, they are pancakes. Traditional Finnish recipe is made of wheat flour, but this gluten-free version is made of chickpea flour. The pancake itself is mild and doesn’t require black pepper or onion, since they are traditionally eaten with sweet lingonberry jam.

   If you want milder chickpea taste, you can try another brand for the flour. Or use sweetened plant-based milk, which helps to cut down the natural bitterness of the flour.

 6. Tein näitä juuri (käytin tuoretta pinaattia kevyesti ryöpättynä). AIVAN K Ä S I T T Ä M Ä T T Ö M Ä N HYVIÄ ❤️❤️❤️❤️ Kiitos, sun reseptit ja kirja (se joka löytyy hyllystä) pelastaa arkiruuan mitä-ihmettä-sitä-tänään-tekisi-kun-nopeasti-pitäisi-jotain-saada-aikaiseksi-ongelman aina uudelleen ja uudelleen.

 7. Hei! En löytänyt Vegekaupan sivuilta tuota mainitsemaasi kikhernejauhoa, eikö se ole enää valikoimassa? Jos ei, niin mitä merkkiä suosittelisit tilalle, paisto-ominaisuuksien kannalta? :)

  1. Dove’s Farmin kikhernejauhoja ei valitettavasti enää jatkuvien saatavuusongelmien takia tuoda Suomeen. Sekä Adukin että Foodinin kikhernejauhot ovat onneksi kuitenkin ihan yhtä hyviä :)

 8. Osaatko sanoa voiko taikinan tehdä muutamaa tuntia ennen paistamista? :)

  1. Voi tehdä, mutta nesteen määrää kannattaa siinä tapauksessa tarkkailla! Saatat joutua lisäämään taikinaan nestettä ennen paistamista, koska taikina turpoaa odotellessa.

 9. Kun kaura ei sovi, niin millä voisin sen korvata? Hirssihiutaleet, amarantti, tattari? Kovasti tekisi mieli pinaattilettuja 😊

  1. Mä en ole itse testannut, mutta hämärä muistikuva, että olisin nähnyt joskus jonkun lukijan tehneen niitä Instagramissa! Mutulla sanoisin, että toimii.

 10. Hei, voiko kikhernejauhon korvata jollakin kotimaisella gluteenittomilla jauholla?

  1. Olen joskus tehnyt härkäpapujauhoista lettuja/pannareita, joten se ainakin sopii! Nesteen määrä toki voi sitten olla eri kuin ohjeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights