BBQ-seitanpihvit grilliin

Näiden seitanpihvien marinadissa maistuu Bourbon-viski, vaahterasiirappi ja hickory-savu. Ihan sairaan hyvää!

Tein ensimmäistä kertaa uunissa marinoituja seitanpihvejä Vegaanin keittiössä -kirjaa varten vuonna 2013, enkä ole sen jälkeen tainnut kypsentää seitania keittämällä kertaakaan. Pihvit kypsyvät ja marinoituvat uunissa ja koko homman tekemiseen menee puolisen tuntia. Uunissa esikypsennettyihin pihveihin voi vielä grillata hyvän pinnan tai jos et omista grilliä, pihvit voi kypsentää valmiiksi asti uunissa.

Tämän reseptin perusohje on siis sama kuin kirjasta löytyvä cola-seitanin ohje, mutta tein pihveille tällä kertaa uuden marinadin. Koemaistajana ollut (sekasyöjä)ystäväni oli näistä aivan huumassa ja sanoi, että nämä ovat parempia kuin mitkään lihapihvit. Ja kyllä, näistä tuli todella hyviä!

Taidan itse tehdä uuden satsin viimeistään juhannukseksi.  Mökkireissua varten uunikypsennys on helppo, kun nämä voi napata kylmälaukkuun mukaan, eikä pienessä mökkikeittiössä tarvitse säätää turhia. Mikäli haluat pakastaa pihvit, voit hyvin tehdä sen uunissa paistamisen jälkeen.

BBQ-seitanpihvit

noin 10 kpl

  • 3 dl gluteenijauhoja
  • 1/2 dl kikhernejauhoja
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 rkl kasvisliemijauhetta
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl Srirachaa tai muuta chilikastiketta
  • 2 rkl sokeritonta maapähkinävoita

Paistomarinadi

  • 1 1/2 dl savuista Barbeque-kastiketta (Santa Maria BBQ Sauce Smokey Hickory)
  • 1 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 3/4 dl vaahterasiirappia
  • 1/2 dl Bourbon-viskiä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  1. Kuumenna uuni (200°C).
  2. Sekoita kulhossa yhteen kaikki kuivat aineet. Yhdistä vesi ja Sriracha. Tee kuivien aineiden keskelle kolo ja kaada sinne vesiseos ja lisää maapähkinävoi. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa taikinaa hetken aikaa.
  3. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa siitä noin 1-2 cm paksuja paloja. Venytä ja muotoile pihvit haluamaasi kokoon ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle.
  4. Sekoita kaikki marinadin aineet yhteen ja kaada se pellille pihvien päälle.
  5. Paista pihvejä uunissa noin 20 minuuttia. Valele pihvejä marinadilla 1-2 kertaa paistamisen aikana. Jos et grillaan pihvejä, nosta ne vielä hetkeksi grillivastuksen alle, kunnes marinadi on muuttunut siirappiseksi ja pihvit ovat saaneet väriä pintaansa. Mikäli grillaat pihvit, säästä uunipellille jäänyt marinadi ja valele pihvejä sillä grillaamisen aikana.

P.S. Gluteenijauhoja voi ostaa esimerkiksi Vegekaupasta.

53 vastausta kirjoitukseen “BBQ-seitanpihvit grilliin

  1. Tein näitä ja jätin srirachan pois ja käytin sen sijaan valkopippuria ja tuoretta valkosipulia ja hiukan enemmän vettä ja oli todella hyviä! Kiitos kiitos!!

  2. Kuulostaa superhyviltä, mutta onko ideoita millä viskin voisi opiskelijabudjetilla kokkaava korvata?:)

  3. Nam, tosi herkullisen näköisiä! Seitanissa vaan tökkii gluteenin maku :(. Onko jotain kikkaa, jolla makua peittää? Voiko gluteenijauhon määrää vähentää ja kikhernejauhoja laittaa enemmän?

  4. Millä tulisuutta inhoava voisi korvata Srirachan? Vai voiko sen jättää vain pois?

      1. Onko ohjeessa oikein että Srirachaa tulee 2 ruokalusikallista? Cola-seitaniinhan Srirachaa tulee 2 teelusikallista… Mietin vain että tuleekohan tuolla 2 rkl määrällä kuinka tulista?

  5. Millä maapähkinävoin voisi korvata? Käykö tilalle esim. öljy? Entä vaahterasiirapin?
    En pidä maapähkinävoin mausta eikä ole varaa ostaa sellaisia tuotteita, joita ei muuten tule käytettyä.
    Varasin kirjastosta kirjasi, jotta näkisin sen colamarinadin ohjeet. Ehkä sen ainekset sopivat paremmin myös pieneen budjettiin.

    Pihvit näyttävät herkullisilta :)

    1. Maapähkinävoin voinee jättää ohjeesta myös pois. En ole itse kokeillut maapähkinätöntä versiota, mutta laittaisin hiukan öljyä ja ehkä vähän vettä tilalle. Määristä en nyt ihan suoralta kädeltä osaa sanoa varmaksi testaamatta! Vaahterasiirapin voit halutessasi korvata millä tahansa siirapilla, esim. tavallinen vaalea sokerisiirappi käy, vaikka ei toki maistu ihan yhtä hyvältä.

    1. Saman verran kuin mikä tahansa muukin valmistettu ruoka, eli 3-4 päivää. Pakastaminenkin onnistuu kyllä :)

  6. Voiko siis paistaa uunissa, säilyttää jääkapissa 1-2 päivää ja sitten mökillä grillata vai pitääkö välissä pakastaa..? :)

  7. Kiitos loistavasta ohjeesta! Liha on jäänyt aika itsestään pois pöydästämme, tämä toi mukavaa vaihtelua juhannuksen grillattaviin. Yhden tuunauksen tekisin ohjeeseen: minun makuuni pihveistä tuli ihan liian makeita. Puolitan seuraavalla kerralla vaahterasiirpain määrän.

    1. Minä rakastan suolaisen ja makean yhdistelmää, minusta tuo vaahterasiirapin määrä oli juuri bueno! Mutta ohjetta saa ja kannattaa ilman muuta tuunailla oman maun mukaan :) Kiva kuulla, että juhannuksen vegegrillailut onnistui!

  8. Hei! Keliaakikkona en voi käyttää gluteenijauhoa. Onnistuisiko pihvit pelkästä kikhernejauhosta?

    1. Gluteenijauho on seitanin oleellisin raaka-aine, joten ikävä kyllä ei onnistu ilman sitä. Tällä marinadilla voisi kuitenkin marinoida myös esimerkiksi tofua :)

  9. Siis tässä reseptissäkö seitania ei keitetä vaan suoraan uuniin nuo muotoillut pihvit?

  10. Hö, teimme juhannuksena näitä (olemme varmaan soveltaneet tuolloin reseptiä) ja onnistui todella hyvin. Nyt tein uudestaan ja tuli muuten oikein hyvän makuista mutta aivan purkkaa. Onko kikherne- ja gluteenijauhojen suhde tässä oikea? Olen onnistunut monesti sinun tavan seitan-ohjeilla, mutta tämä ei nyt onnistunut :(((

    1. Voi ei, harmi kuulla, että et onnistunut! Reseptissä pitäisi kyllä olla kaikki aivan kunnossa! Valitettavasti en osaa sen paremmin neuvoa näkemättä tekoprosessia ja lopputulosta, mutta olisiko jokin mittavirhe mahdollinen? Tai ehkä jauhoerässä oli joku vika?

  11. Hei, olemme tehneet näitä aiemminkin ja oli tosi hyviä! Nyt en vaan muista tehtiinkö tarjolle myös joku kastike… Minkä kanssa olet itse näitä syönyt?

    1. Olen syönyt itse näitä erilaisten grilliruokien kanssa mitä nyt on sattunut olemaan. Sinappi sopii näiden kanssa, mutta toki jos kaipaat enemmän kastikemaista, niin joku kaurafraichepohjainen kylmä kastike toimii!

  12. Kiitos erittäin maukkaasta reseptistä. Kokeilevana kokkina testasin veden korvaamista oluella ja se toimii todella hyvin.

    1. Jee! Kiva kuulla, että maistui! Ja olut kuulostaakin erinomaiselta vaihtikselta, pitääpä testata sitä joskus itsekin!

  13. Moikka!
    Maku oli tosi hyvä, mutta osa pihveistä jäi sitkeiksi. Kaikki samasta erästä, paistettu ja grillattu samalla tavalla. Osaatko sanoa miks? Lisäksi mietin, miten tota gluteenijauhoa voi oikein vaivata? Mulla se on sellainen sitkee kasa, joka ei tavallaan enää muotoudu uudestaan. Onko jauhot jotenkin huonoja? Teen kyllä toistekin, mutta mietin, että miten vois vähän vielä parannella ja seitan on aika uusi tuttavuus mulle :)
    Kiitos paljon ohjeesta!

    1. Moikka! Tuohon sitkeyteen en valitettavasti osaa sanoa mitään näkemättä lopputulosta sen tarkemmin. Seitantaikinan pitäisi kyllä olla muotoiltavissa ja tosi venyvää, jos se on todella jähmeä ja sitkeä, niin sitten veikkaan, että joko jauhoerässä on ollut jotain vikaa tai taikinassa liian vähän nestettä. Kannattaa jatkaa harjoituksia. Kaikkeen leivontaan ja ruoanlaittoon tulee se oikea tatsi tekemällä, eikä seitan ole tässä poikkeus! Harjoittelemalla oppii, minkälainen taikinan koostumus on itselle mieleen.

  14. Tein ensimmäistä kertaa kirjastasi colamarinoituna seitania. Marinadia tulee tosi paljon, kun colaakin on 3,5 dl. Onko se vaan tarkoitus kaataa pellille?

  15. Millä bourbon kannattaisi korvata? Vähävaraisena absolutistina en ihan riemusta kiljuen olisi ostamassa sitä, jos sen vain suinkin voi korvata jollain halvemmalla ainesosalla.

      1. Kiitos Elina nopeasta vastauksesta ja hyvää juhannusta! toivottaa Terhi

  16. Kasvimaalle on villiintynyt korianteria. Voisikohan sitä laittaa tuohon paistomarinadiin vai meneekö maut sekaisin? Rosmariinin jättäisin pois. Kiitos!

    1. Kyllä se varmaankin sopii, mutta tuore korianteri menee siellä marinadissa ehkä vähän hukkaan. Pihvien päälle voi toki laittaa sitten tuoreeltaan :)

      1. Kiitos, korianteria on niin paljon, että taidan laittaa sekä että 😊. Hyvää juhannusta 🌞

  17. Näistä tuli aivan älyttömän hyviä! Kiitokset koko meidän perheeltä 😊

  18. Olen tehnyt näillä sun seitanpihvi-ohjeilla nyt muutaman vuoden ajan grilliherkkuja, ja pelkkää kiitosta ja glooriaa on satanut syöjiltä. Puoliso, kaverit… kaikki tuntuu tykkäävän. Nämä BBQ-pihvit on ehkä vielä parempia, mutta myös cola-seitan uppoaa ihmisille ongelmitta. Kaverit myös ihmettelevät, miten osaan tehdä näin hyvää ruokaa. Salaisuus on yksinkertainen: yleensä luen Chocochilin ohjeesta, että mitä pitää tehdä ja toistan työvaiheet samassa järjestyksessä ;)

  19. Moi Elina! :) Voiko tuota öljyn määrää vähentää ja korvata jollakin muulla? Miten se vaikuttaa marinadiin jos määrän vaikka puolittaisi?

    1. Moikka! En suosittele vähentämään öljyn määrää, kun sitä ei lopulta edes tule tähän kovin paljon! Jauhoissa ei ole luontaisesti rasvaa, niin suosittelen laittamaan ohjeen mukaan.

  20. Hei! Minusta reseptien ainesmäärät olisi parempi ilmoittaa grammoina. Silloin annostelu on helpompaa keittiövaa’alla verrattuna jonkun mittakupin tiirailuun. Samoin itselle tärkeä kaloreiden laskeminen on sujuvampaa ilman mitään dl-g-muunnoksia. Itse kirjoitan omat reseptini aina grammoina, mutta jotkut pienimääräiset mausteet voivat olla teelusikallisinakin. Tätä reseptiä aion kuitenkin kokeilla, vaikuttaa herkulliselta!

    1. Hei! Kiitos palautteesta! Aikomuksenani on kirjoittaa reseptit jatkossakin pääsääntöisesti niin, mikä on lukijalle helpointa. Kaikilla ei ole kotona keittiövaakaa, eikä sen käyttö ole aina tarkoituksenmukaista. Grammamäärät mainitsen silloin, kun se on helpointa esimerkiksi sopivaa tuotepakkausta valitessa kaupassa. Suurimmassa osassa reseptejä ainesmäärät on helpompaa ja nopeampaa mittailla desimitalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights