Vegaaninen passionhedelmä-vadelmarahkapiirakka

Ihana helppo piirakka pääsiäiseksi.


Erilaiset soijarahkapohjaiset piirakat ovat suosikkejani. Ne on helppoja valmistaa ja maultaan samalla sekä täyteläisiä että raikkaita. Soijarahka hyytyy uunissa ilman sen kummempia hyydytysaineita, kunhan piirakan malttaa antaa tekeytyä ja jäähtyä kunnolla paistamisen jälkeen. Tämä piirakka on muunnelma tästä blogin alkuaikojen vadelmapiirakan reseptistä. Vuonna 2009 soijarahkaa ei vielä ollut kaupoissa, mutta nykyään tykkään tehdä piirakan nimenomaan rahkasta soijajogurtin sijaan. Ja täytteen teen yleensä tuplana tuohon vanhaan piirakkaversioon verrattuna.

Passionhedelmän ja vadelman liitto on herkullinen ja sopii täydellisesti pääsiäiseen! Tämä piirakka on mitä mainion jälkkäri pääsiäispöytään.

Jos kaipaat perinteisempää pullataikinapohjaista rahkapiirakkaa, vegaanisen reseptin löydät täältä.

vegaaninen passionhedelmä-vadelmarahkapiirakka

noin 10 palaa

pohja

  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 dl (fariini)sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl kylmää vettä

täyte

  • 800 g vaniljasoijarahkaa (Alpro Greek Style)
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 200 g pakastevadelmia jäisenä

tarjoiluun

  • 3-4 kpl passionhedelmiä
  • kumkvatteja
  • mintunlehtiä
  1. Kuumenna uuni 200°C.
  2. Sekoita yhteen margariini ja fariinisokeri esimerkiksi haarukalla. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhojen joukkoon ja nypi jauhoseos margariinin sekaan. Lisää vesi ja sekoita käsin taikinaksi.
  3. Levitä leivinpaperi piirakkavuoan pohjalle (∅ noin 26 cm) ja painele taikina käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  4. Esipaista pohjaa 200°C 8 minuuttia.
  5. Valmista täyte sillä välin, kun pohja paistuu uunissa. Ravista rahkapurkkeja ja kaada ne sitten kulhoon. Lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori. Siivilöi sekaan perunajauho koko ajan vispilällä sekoittaen. Lisää vaniljasokeri ja jäiset vadelmat.
  6. Lisää täyte esipaistetunpohjan päälle ja jatka paistamista 15 min. Vähennä lämpöä 175°C ja paista vielä 10-15 min. Piirakan pinnasta näkee hyvin, kun se alkaa hyytyä, joten jos pinta ei ole keskeltä vielä hyytynyt, jatka paistamista muutaman minuutin ajan.
  7. Anna piirakan jäähtyä hyvin ja anna sen tekeytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään. Piirakka kiinteytyy jäähtyessään!
  8. Koristele piirakka passionhedelmillä, kumkvateilla ja mintunlehdillä. Lusikoi passionhedelmien hedelmälihaa piirakkapalojen päälle ennen syömistä.

Huomioita reseptistä

  • Suosittelen käyttämään pohjaan jotakin levitemargariinia (eikä leivontamargariinia), sillä se on paremman makuista ja sekoittuu sokerin kanssa helpommin ilman vatkainta. Esimerkiksi Keiju Merisuola tai tummansininen Keiju käy tähän hyvin.
  • En ole valitettavasti testannut tätä reseptiä kaurapohjaisilla tuotteilla, joten en osaa sanoa niiden toimivuudesta. Jos testaat, kerrothan kuinka onnistui!
  • En ole testannut reseptistä myöskään gluteenitonta versiota, mutta uskoisin pohjassa toimivan myös vaalean gluteenittoman jauhoseoksen vehnäjauhojen tilalla.

18 vastausta kirjoitukseen “Vegaaninen passionhedelmä-vadelmarahkapiirakka

  1. Oi, kuulostaapa hyvältä! :) Onkohan olemassa jokin muu vegaaninen rahka kuin Alpro soyan? Se ei meille vaikean pähkinäallergian vuoksi sovi ja varsinkin nyt pääsiäisen lähestyessä olen törmännyt moniin ihaniin resepteihin, joissa on Alpro soyan rahkaa, mutta kun se ei tosiaan käy enkä tiedä millä sen korvaisi.

    1. Heippa! Reseptin alla onkin tästä huomio. En valitettavasti ole testannut tätä muilla vastaavilla tuotteilla. Joitakin kaurapohjaisia rahkantyyppisiä on olemassa, mutta en ole itse testannut leipoa tätä niillä.

      1. Kiitos vastauksesta! Plantin ja Lidlin soijajugurtit on pähkinättömiä (tai ainakin iso osa niistä, en lupaa että olen kaikkia tarkistanut), mutta en ole löytänyt soijapohjaista rahkaa kuin tuo Alpro. Voiskohan soijajugurtilla korvata rahkan, jos siihen lisäisi jotain tai jos sitä valuttaisi?

        1. Tuossa tekstissä onkin linkki tuohon jogurttipohjaiseen piirakkaan. Soijajogurteissakin on kuitenkin koostumuseroja, joten en osaa testaamatta sanoa, toimivatko kaikki leivonnassa sellaisenaan. Jogurttia voi kyllä tosiaan myös valuttaa, kuten ehdotit. Se onnistuu helpoiten kahvinsuodattimessa.

  2. Onnistuisikohan kokonaan perunajauhoista tai gluteenittomasta jauhoista pohja? Keliaakikolle tulisi.

  3. Mä oon joskus tehnyt ihanaa rahkamaista mössöä kauramaitoon tehdystä cashewkermasta ja kaurajogurtista. Vähän työlästä, mutta super hyvää! On pitänyt pitkään testata miten toimisi rahkapiirakassa.

  4. Ihana resepti, helppo ja herkullinen. Niin kuin sulla usein on❤️ Pakastimen tyhjennys, joten vadelmat vaihtui mustikoiksi, superherkullista niinkin.
    Kiitos taas ihanasta reseptistä🙏

  5. Hei. Tein vähän aikaa sitten samantyyppistä piirakkaa. Tosin siinä oli marjoina herukoita ja mustikoita. Viljattomista jauhoista onnistui jauhoseos jonka tein itse. Samalla periaatteella kuin kaupasta saa vaalean jauhoseoksen jossa sisältää täysjyväriisi-, hienoa riisi- ja maissijauhoa. Lisäsin perunajauhoja puoli desiä ja reilun teelusikallisen kulhoon psylliumia. Itselleni ainakin kelpasi, vaikka en ole allerginen viljoille. Testaan ja muokkailen myös leivontaohjeita. Osa onnistuu osa ei. 🤭

  6. Kiitos herkullisesta ja helposta reseptistä! :) Oikein hyvin onnistui!

  7. Piirakka onnistui todella hyvin, tähän asti tekemistäni piirakoista onnistunein ja maukkain! Tulee varmasti toistekin tehtyä.

  8. Täällä USAssa ei ole soijarahkaa, niin testasin vegaanisella kreikkalaistyyppisellä jogurtilla, joka oli tehty soija- ja mantelimaidosta. Toimi hyvin myös sillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights