Isän muurinpohjaletut

En tätä nykyä ehdi kovin usein käymään vanhempien luona, mutta kun sinne asti pääsee, täytyy joka kerta saada äidin tekemiä karjalanpiirakoita, kaalipiirakkaa ja isän tekemiä lettuja. Tällä kertaa nappasin lettureseptin talteen.


Meillä ei perinteisesti ole kotona juuri keittokirjoja lueskeltu, vaan ruokaa on sovellettu niistä aineksista, joita kaapista, kasvimaalta ja metsästä on sattunut löytymään. Varsinkin isällä on tapana harrastaa kokeilevaa keittiötä, eikä oikein koskaan voi olla ihan varma, mitä eteensä saa, jos hän on ruoanlaittovuorossa. Mieleenpainuvin kokemus taisi olla makaronin kanssa tarjottu puolukka-kermakastike ;)

Vaikkei nämäkään letut ole ihan perinteisimmästä päästä, toimii ruisjauhojen ja tumman oluen yhdistelmä lettutaikinassa loistavasti. Tällä reseptillä tehdyt letut sopivat erityisen hyvin suolaisen täytteen kanssa tarjottavaksi – mekin söimme viikonloppuna näitä korvasieni-papumuhennoksella täytettyinä. Metsämansikkahillo ei tosin myöskään ollut ollenkaan hullumpi näiden kaverina!

LETUT

 • 0,75 l kauramaitoa
 • 1,25 dl kaurakermaa
 • 1 rkl siirappia
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl ruisjauhoja
 • 1 dl ohrajauhoja
 • ripaus suolaa
 • 2 dl tummaa olutta
 • margariinia paistamiseen
 1. Kaada kulhoon kauramaito, kaurakerma ja siirappi.
 2. Lisää jauhot pikkuhiljaa, koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon myös suola.
 3. Kaada taikinan sekaan lopuksi olut. Paista margariinissa, mieluiten muurinpohjapannulla.

12 vastausta kirjoitukseen “Isän muurinpohjaletut

 1. Korvasieni-papumuhennokseen laitoimme yrteiksi pihalta mitä löytyi, eli nokkosta, vuohenjuurta ja siankärsämöä.
  Lisäksi vielä karhunjuurta, mäkimeiramia, kirveliä, ruohosipulia ja persiljaa.

 2. Mikä tää chocochili sivusto oikein on kun löytyy kaikkea hienoa maidottomille, eikä ole mitään pöllömpiä reseptejä.

 3. Jan, vegaaniruokablogi. Sopii toki varsin mainiosti myös muuten maidotonta ruokavaliota noudattaville :)

 4. Olipa hyvännäköisiä lettuja, niitä pitää kokeilla ensitilassa. Mulla lettujenteko epäonnistuu n. jokatoinen kerta ja kun teen päästäni, niin en ikinä muista mitä siihen edelliseen onnistuneeseen tuli.
  Mutta itseasiassa tulin tänne katsoon, josko sulta löytyis ohjetta salaatinkastikkeeseen jota saa ainakin Kasviskeitaasta. Se on sellaista vaaleanruskeata ja mä epäilen että siinä on ainaski pähkinöitä.
  Onko havaintoo?

 5. Vegaaniset letut saa pysymään kasassa lisäämällä vehnäjauhoa. Mullakin yleensä menee aina ensimmäinen pieleen. Joko taikinan löysyyden vuoksi tai sitten en malta odottaa, että pannu on tarpeeksi kuuma.

  Käykää tsekkaamassa nokkospannariresepti ja muut herkut osoitteessa maalaispunkki.blogs.fi

 6. Rita, sori olen unohtanut vastata! Myönnän, en ole koskaan käynyt Kasviskeitaassa, joten salaattikastike menee arvailuksi. Voisko siinä olla tahinia? Kannattaa varmaan kysäistä henkilökunnalta.

  E, joo vegaanisesta taikinasta pitää tehdä vähän paksumpi kuin munallisesta versiosta.

 7. Huomasin jonkun kyselevän Kasviskeitaan salaattikastikkeen reseptiä ja päätin paljastaa pääaineksen olevan auringonkukansiemenet! Kotona olemme väsäilleet samantyyppistä miksaamalla kyseisiä siemeniä, rypsiöljyä, vähän vettä ja erilaisia tarkoitukseen sopivia mausteita tai yrttejä ja aurinkokuivattua tomaattia. Joskus Kasviskeittaassa myytiin pientä reseptivihkosta, josta löytyi yhdenlaisen salaattikastikkeen resepti, jossa oli lisäksi hampunsiemeniä. Tarkempia tietoja kannattaa pyytää Keitaan mukavalta kokilta!

 8. J, eivät ole. Äiti on kala-kasvissyöjä ja isä kaikkiruokainen. Kotona on kyllä syöty aina kasvispainotteisesti ja mun kotona vietettyjen vegaanivuosien jäljiltä he käyttävät edelleen esim. kaurakermaa ruoanlaitossa :)

 9. Mainio resepti! Olen aina epäillyt vegaanisten lettujen toimivuutta, kun olen nähnyt vain niitä epäonnistuneita yksilöitä, mutta nämä toimivat mahtavasti! Tein ensin nokkoslettuja lisäämällä taikinaan 1,5 dl ryöpättyä nokkosta ja vaihdoin ruisjauhot spelttiin. Tänään sitten testasin makeaa versiota yhä tuolla speltillä, mutta vaihdoin oluen tilalle Laitilan virvoitusjuomatehtaan Messinaa. Se ei ihan toivotussa määrin tuonut appelsiiniaromia mukaan mutta rakenne oli tosi hyvä yhä! Pitää tehdä vielä kerran yksi satsi niin että korvaa osan nesteestä appelsiinimehulla ja lisää kuorta sekaan, niin olen joskus menneisyydessä tehnyt epävegaanisia lettuja – toimisi siis varmasti tässäkin versiossa. Lettukesä tulossa siis!

 10. Tällä ohjeella saa niin maistuvia muurinpohjalettuja, että oksat pois. :) Meille on jo melkein muodostunut perinne näistä letuista, kun serkkuni perhe käy kesällä kylässä. Sillä hänen lapsensa on allerginen maitoproteiinille ja kananmunalle, tämän ohjeen ansiosta kaikki vieraat voivat syödä samaa ruokaa, joka on kuulema lapselle tärkeää.

  Kiitos tästä ohjeesta, Chocochili. :)

 11. Nämä on jokakeväisen terassin käyttöönoton varmin herkku. Miten maistuukaan kesä jo talven keskellä, kun paistelee auringonpaisteessa muurinpohjalettuja, nam.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights