Kesäkurpitsaspagettia & linssikastiketta

Kesäkurpitsan syömiselle ei vaan näy loppua tässä taloudessa!

kesakurpitsa-linssispagetti

Kesäkurpitsasta tehty ”pasta” on yksi arkiruokasuosikeistani. Helppoa, nopeaa, kevyttä ja terveellistä! Tähän asti olen leikellyt kesäkurpitsani vaihtelevasti joko juustohöylällä, kuorimaveitsellä tai raastinraudalla, mutta tällä viikolla päätin investoida jo pitkään himoitsemaani vihannessorviin. Sillä saa leikattua kesäkurpitsasta ihan kunnon spagettia, ja tietysti sorvattua muitakin vihanneksia. Tein etukäteen vähän hinta- ja tuotevertailua netissä. Yleensä päädyn tilaamaan tarvitsemani tavarat Amazonista, mutta ostin vihannessorvini nyt Chez Mariuksesta, jossa pulitin laitteesta postikuluineen 40,20€. Sorvi oli perillä seuraavana päivänä tilaamisesta, joten ei valittamista :)

Saa nähdä, kuinka paljon laitetta tulee lopulta käytettyä, mutta viime päivät olen kyllä sorvaillut kesäkurpitsaa melkoista tahtia. Ja olen kyllä sorvaillut huvikseni kaikkia muitakin jääkaapista löytyviä vihanneksia, kuten avomaankurkkuja ja porkkanoita. Lounassalaatit ovat näyttäneet tällä viikolla vähän erikoisilta ;)

sorvi

Ja jos kesäkurpitsaa on viime aikoina tullut syötyä kilokaupalla, on toinen melkein yhtä usein syöty ruoka ollut tuoreista tomaateista tehty kastike, yleensä linsseillä höystettynä. Miten se tuoreista tomaateista tehty kastike voikin olla niin hyvää tölkkikamaan verrattuna? Aikaisemminhan tein linssi-tomaattikastiketta avokadojen täytteeksi. Tämänkin kastikkeen voi halutessaan maustaa savupaprikalla ja nestesavulla, mutta itse pidin tällä kertaa maut mahdollisimman simppeleinä.

Minulla on tapana käyttää kesäkurpitsaspagetti nopeasti paistinpannulla ennen tarjoamista, mutta toki ohueksi sorvatun kesäkurpitsan voi tarjota sellaisenaankin, kun kuuman kastikkeen sekoittaa spagetin joukkoon. Paksumpien, esim. juustohöylällä leikattujen kesäkurpitsasiivujen käyttämistä pannulla suosittelen erityisesti, jotta niiden rakenne muuttuu aavistuksen pehmeämmäksi.

Kesäkurpitsaspagettia & tomaatti-linssikastiketta

noin kolme annosta

 • pari (keltaista) kesäkurpitsaa
 • 700 g tomaatteja
 • 2 salottisipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • tuoretta chiliä maun mukaan (laitoin itse 2 kpl Aji Fantasya)
 • 1 tl balsamiviinietikkaa
 • 1 dl vettä
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • 1,5 dl punaisia linssejä
 • suolaa, pippuria
 • tuoretta basilikaa
 1. Sorvaa kesäkurpitsat spagetiksi.
 2. Kalttaa tomaatit ja paloittele ne lohkoiksi.
 3. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet sekä tuore chili.
 4. Kuullota sipuleita kattilan pohjalla öljyssä muutama minuutti. Mausta balsamiviinietikalla. Lisää joukkoon tomaatit, vesi, kasvisliemikuutio ja tomaattipyre.
 5. Huuhtele linssit ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Keitä, kunnes linssit ovat pehmeitä. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.
 6. Kuumenna kesäkurpitsa halutessasi nopeasti paistinpannulla ja nosta spagetti lautasille. Silppua reilusti tuoretta basilikaa kastikkeen joukkoon ja lisää kastike spagetin päälle.

Toivottavasti kesäkurpitsaohjeita ei ala tulla teillä jo korvistakin ulos, minulla on nimittäin kesäkurpitsaa jääkaapissa vielä ainakin puolitoista kiloa :D Luultavasti niistä irtoaa vielä joku ohje tännekin…

8 vastausta kirjoitukseen “Kesäkurpitsaspagettia & linssikastiketta

 1. Tuollainen sorvi on tosi kiva;itselläni on sellainen ollut jo joitakin vuosia ja usein sitä tuleekin käytettyä:)

  1. Rohkaisevaa kuulla, ettei laite jää kaapin perälle pölyttymään parin käyttökerran jälkeen :)

 2. Sorviin jää koukkuun. Minulla on tuo samanlainen :-) … ja meillä on juuri sopivasti pihalta kannettu keittiöön uusi iso kesäkurpitsa, joten taitaa tulla sorville taas töitä.

  1. Joo, lievää sorvausmaniaa on kyllä havaittavissa :D Mitä kaikkea olet muuten sorvaillut tuolla, ja mihin käyttötarkoituksiin?

   1. Porkkanaa ihan salaattiin, perunoita perunavuokaan (tuli hienon näköinen ja kypsyi tosi nopeasti), uusista nauriista naurispastaa, pasternakkaa… niin, ja nyt sitä kesäkurpitsaa

 3. Olipa edullinen tuo sorvi! Olen jotenkin kuvitellut, että tuollaiset ovat hirveän kalliita, ja jättänyt siksi ostoksen tekemättä. On ilmeisesti toiminut odotetulla tavalla? Onko puhdistaminen hankalaa?

  1. Joo, mäkin yllätyin miten edullisesti näitä saa, kun ryhdyin tutkimaan asiaa! Ainakin tämän laitteen puhdistaminen on ihan helppoa – osat saa helposti irrotettua ja ne kestää myös astianpesukoneessa.

   Täytyy sanoa, että laite ei ensivilkaisulta vaikuttanut mitenkään erityisen laadukkaalta, mutta eipä tuossa toisaalta kovin montaa sellaista osaa edes ole, jotka voisivat jotenkin mennä rikki. Myöskään esimerkiksi kovin ohuita (tai vänkyröitä) kesäporkkanoita tällä ei saanut spiraloitua, mutta hinta-laatu -suhde vaikuttaa olevan ihan ok!

 4. Itse teen kesäkurpitsasta kuorimaveitsellä leveää pastaa (keskusta tietenkin ensin koverretaan pois ja käytetään vaikka kastikkeessa) ja paistan nopeasti paistinpannulla oliiviöljyssä murskatun valkosipulin kanssa pastamaisemman rakenteen aikaansaamiseksi. Jos ei ole absoluuttinen, sekaan sopii myös pieni nokare oikeaa voita. Suolalla ja pippurilla maustan ”pastan”. Kesäkurpitsa on itsessään aika mautonta, vaikka kastiketta olisikin (: terkuin. Sorvista haaveileva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights