Helppo gluteeniton marjapiirakka

Mieleni on tehnyt jo pidemmän aikaa vanhaa tuttua soijajogurtilla ja marjoilla täytettyä piirakkaa. Eilen päätin ryhtyä toimeen, mutta tällä kertaa leivoin pohjan gluteenittomasti.

gluteeniton-marjapiirakka

Gluteeniton leivonta on minulle edelleen vähän vieraampaa aluetta, mutta tämä piirakka osoittautui oikein mainioksi. Taidan laittaa itsellenikin tämän ohjeen korvan taakse, jos joskus tarvitsee leipaista vieraita varten jotakin helppoa, hyvää ja gluteenitonta :) Ja mikä parasta, piirakan aineet löytyy lähikaupasta.

Täytteeseen käytin tänä kesänä itse keräämiäni vadelmia ja mustikoita, joskin ne päätyivät piirakkaan pakastimen kautta. Marjat kannattaa sekoittaa jogurtin joukkoon jäisenä, tai voit toki käyttää myös tuoreita marjoja.

Piirakkaa tulee tavallisen kokoinen piirakkavuoallinen, tosin itse paistoin piirakan tällä kertaa suorakulmion mallisessa vuoassa.

Helppo gluteeniton marjapiirakka

 

 • 100g vegaanista margariinia
 • 0,5 dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 rkl psylliumia + 1 dl vettä
 • 4 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperin hienoa jauhoseosta)
 • n. 0,25 dl soija- tai mantelimaitoa

Täyte:

 • 500 g maustamatonta soijajogurttia (Alpro)
 • 1,5 rkl perunajauhoja
 • 0,5 dl sokeria
 • 3 dl marjoja
 1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 2. Vaahdota margariini, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita psyllium ja vesi ja anna turvota noin minuutti. Sekoita yhteen leivinjauhe ja jauhoseos. Sekoita (käsin) rasva-sokeriseokseen jauhot ja psylliumseos. Lisää kasvimaitoa, kunnes taikinan koostumus on sopiva. 
 3. Painele taikina vuokaan leivinpaperin päälle. Voit kostuttaa käsiä hieman, jolloin taikinan saa levitettyä helpommin myös reunoille.
 4. Sekoita yhteen soijajogurtti, perunajauhot ja sokeri. Kääntele jäiset marjat nopeasti taikinan joukkoon ja kaada seos taikinan päälle.
 5. Paista piirakkaa 200 asteessa 10 minuuttia, vähennä lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 10 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä kylmässä mieluiten yön yli, tai ainakin muutamia tunteja ennen tarjoilua.

19 vastausta kirjoitukseen “Helppo gluteeniton marjapiirakka

 1. Kiitos näistä gluteenittomista resepteistä! Pitää kokeilla tätä jossain vaiheessa :)

 2. Kiva kun sinulla on gluteenittomia reseptejä, mutta ehdottaisin ihan kokeilumielessä leipomaan muista jauhoista kuin valmiista jauhosekoituksista. Tattari, kvinoa, kaura, maissi, manteli, kookos ja mitä niitä kaikkia onkaan. Olen siinä uskossa, että näin leivonnaisten ravintoarvot ovat ihan erilaiset kuin tärkkelyspitoisista jauhosekoituksista leivottaessa.

  1. Kiitos vinkistä. Kaikki nuo jauhot ovatkin ennestään tuttuja, mutta en ole tainnut käyttää niitä ikinä pelkästään gluteenittomissa leivonnaisissa. Gluteeniton leivonta on mulle vielä vähän harmaata aluetta – kun ei ole mitään syytä vältettä gluteenia, en ole niin kovin aktiivisesti perehtynyt aiheeseen.

   Harvoinpa kyllä marjapiirakoita ja sen sellaisia leivon hyvien ravintoarvojen takia, oli sitten gluteenitonta tai ei ;)

  2. Mä kokeilin gluteenittomalla kaurajauholla, kookosöljyllä ja inkkarisokerilla, hyvä tuli 😊

 3. Hei. Kiitos resepteistä ja mukvista jutuista. Kokeilin tätä gluteenitonta marjapiirasta, koska vieraissani oli sekä vegaani että gluteeniton. Laktoositonkin oli kutsuttu, ja hän olisi pärjännyt tällä myös, mutta valitettavasti ei päässyt paikalle. Taikinan teko ja levittäminen onnistui mainiosti. Psyllium-purkissa kehotetaan liottamaan 10 minuuttia, mutta silloin liemi on jo aika paksua. Liotin n 5 min. Täyte on todella maukasta, eikä soijajugurtin maku pääse marjojen läpi. Taisi marjoja kyllä lipsahtaa vähän enemmän kuin 3 desiä. Ainoa, mikä ei oikein onnistunut, oli paistaminen. Taikina jäi valkoiseksi, eikä saanut juurikaan väriä. Lisäksi reseptissä ollut aika on mielestäni liian lyhyt. Taikina oli melko kovaa, johtuiko se sitten pidennetystä paistoajasta, ehkä. Mutta lopputulos oli se, että koko piiras meni ja sai paljon kehuja mennessään! Kiito siis sinulle!

  1. Tätä reseptiä ei valitettavasti voi ihan sellaisenaan tehdä soijattomana. Pohjataikinaan toki käy ihan mikä tahansa kasvimaito, mutta soijajogurtti hyytyy uunissa, eikä muissa vastaavissa tuotteissa ole samoja ominaisuuksia. Soijattomaan versioon suosittelisin tekemään ihan tavallisen marjapiirakan, johon teet muruseoksen pinnalle :)

 4. Aion leipoa tätä vielä tällä viikolla! :) Varmistan vielä, että oletko käyttänyt ohjeessa karkeampaa psylliumia vaiko hienojakoisempaa psylliumjauhetta? Kumpaakin kyllä löytyy kaapista! Veikkaan määrän perusteella, että karkeampaa, mutta pakko silti varmistaa!

 5. Tämä on hyvää! Olen kokeillut erilaisilla gluteenittomilla jauhoilla ja eri kasvimaidoilla. Edelliseen erään laitoin mustikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa ja mausteeksi vielä ripauksen kanelia ja kaardemummaa. Entäs se lupiinijogurtti? Onkohan se gluteenitonta? Kiitos tästä hienosta blogista!

 6. Kiitos ohjeesta!
  Vaihdoin marjat karkkiin ja toimi ihan uskomattoman hyvin! Lähikaupassa oli vain ässämixii niin ei ollut täysin vegaaninen karmiinin vuoksi. En ymmärrä, miksen ole tajunnut aiemmin tehdä karkkipiirakkaa?

 7. Ihanaa että mun lempparipiirakalle löytyy näin hyvä gluteeniton resepti! Taikinaa olisi voinut olla enemmän, pitääpi laittaa ensi kerralla.

 8. Marjapiirakkani ei näytä kyllä yhtään kuvassa olevalta marjapiirakalta. Päältä vähän paloi & sisältä tuntuu raa-alta, hammastikulla kokeiltaessa. Miniuunissani on aina vaikea miettiä paistoaikaa sekä lämpöastetta. Toivottavasti marjapiirakkani on syötävänkelpoista.. muuten on niin harmillista, kun menee kalliit ainekset hukkaan! Enkä kaupastakaan koskaan löydä itselleni sopivaa leivontaherkkua, koska keliakian lisäksi minulla on kaura-,pähkinä/manteli -& monia hedelmä allergioita..

 9. Kiitos paljon reseptistä. Tätä on nyt tullut tehtyä jos vaikka kuin monta kertaa. Aina onnistunut. Vaikka olen pedantti, niin olen tämän reseptin kanssa jo aika suurpiirteinen. En lioettele psylliumia vaan laitan jauhojen sekaan. Välillä käytän psyllium jauhoja ja välillä karkeampaa… Jauhoja (gluteenittomia) on myös käytetty….mitä vaan. Varmaakin kaikki kasvimaidotkin on koklattu. Ja olen myös käyttänyt alpron greek style naturalia. Toimii. 👍 Nytkin on tämä piirakka uunissa. Tänään puolukka piirakkana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights