Vegaanin joulu 2015

Perinteinen joulupostaus on taas täällä!

Inkivaari_mantelitortut1_vegaanin_joulu

Chocochiliin ei ole nyt tuoreen yrittäjän kiireiden vuoksi ilmestynyt montaa uutta joulureseptiä, mutta onneksi reseptiarkistosta riittää kokattavaa vielä tällekin vuodelle :) Tässä nyt kuitenkin taas kootusti kaikenlaisia vinkkejä onnistuneen vegaanijoulun viettämiseen!

Vinkkejä vegaanin jouluun

Lämpimät ruoat

Laatikot

jouluesitteenkansiKinkut

 • Valmiita vegekinkkuja löytyy esimerkiksi Vegekaupoista ja joistakin isommista ruokakaupoista. Kokeile myös valmista seitankinkkuainesta, jolla saat pyöräytettyä oman kinkun kädenkäänteessä.
 • Seitankinkku on helppo tehdä myös itse alusta asti. Ohjeen löydät täältä.
 • Voit kokeilla myös kuorrutettua kuorrutettua savutofukinkkua (maku.fi).

Muut lämpimät

Lisäksi jos kirjahyllystäsi löytyy Vegaanin keittiössä -kirja, sieltä voin suositella lämpimästi seuraavia reseptejä joulupöytään:

 • Uunissa paahdettuja lanttuja, kikherneitä ja vihreitä papuja (s. 93)
 • Bataattifalafeleja (s. 94)
 • Cola-seitania (s. 114)

Joulutortut ja piparit

Melkein kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt ovat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista varianteista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla ja nekin vaihtoehdot on helppo tarkistaa vegaanituotteet.netistä. Piparitaikinoita ei tällä hetkellä löydy valmiina muita kuin Frian gluteeniton piparkakkutaikina. Myllyn paras on uudistanut piparitaikinansa vegaaniseksi, mutta se kuulemma ehtii kauppoihin vasta ensi jouluksi.

Joulufiilis tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Vaikkapa näillä ohjeilla:

Jos menet tekemään piparkakkutalon ja lopputulos ei ihan onnistu, muistathan, että lisäämällä dinosauruksen homma on pelastettu!

Riisipuuro

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidosta. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa, ja lorauttaa sekaan vielä keittämisen loppuvaiheessa purkillisen kaurakermaa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla.

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

Ekologinen kuluttaja voi myös ostaa italialaista luomupuuroriisiä tai keittää joulupuuronsa vaihteeksi kotimaisesta ohrasta.

Suklaat ja karkit

Vegaaninkin joulupöytään löytyy paljon vaihtoehtoja, mitä tulee karkki- ja suklaaosastoon. Monet tavallisten ruokakauppojen klassikkonamut, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupoista ja muista erikoiskaupoista löytyy myös valikoima muita suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista. Luotan itse Nirwana-suklaaseen.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

mantelitryffelit (1 of 1)

Muut makeat leivonnaiset

Vegaanin juustotarjotin

Vegaanisen juustotarjottimen kokoaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Violife-juustot ovat nykyään saatavilla paremmin kuin koskaan ennen. Meillä on Turun Vegekaupassakin tarjolla pariakymmentä erilaista vegaanista juustoa ja tavallisten ruokakauppojen antimetkin paranevat koko ajan.

 • Erilaiset tuorejuustomaiset levitteet ja tahnat ovat oiva lisä juustotarjottimelle. Luotan paprikahummukseen, pähkinätuorejuustoon ja muihin hyvin maustettuihin tahnoihin. Jos kotoasi löytyy Vegaanin keittiössä-kirja, kannattaa testata sieltä joulupöytään ainakin punajuurihummusta sekä avokado-hernelevitettä.
 • Hyvin maustettu, kuutioitu tofu toimii myös. Vegekaupoista löytyy paljon vaihtoehtoja, mutta Taifun-merkkisiä tofuja myydään nykyään myös ainakin Prismoissa.
 • Valmiista vegaanijuustoista suosittelen Violifen vegaanisia juustoja. Violifen savujuusto ja Vegibellen pehmeä salaattijuustotyyppinen Toscana-juusto ovat omia suosikkejani.
 • Juustotarjottimelle kannattaa valita lisäksi valikoima suolakeksejä (listaus kaupan valmiista kekseistä löytyy täältä), viinirypäleitä ja oliiveja.
 • Vegaanisia juustoja voi tehdä myös itse. Olen keräillyt Pinterestiin liudan testausta odottavia ohjeita, kannattaa käydä inspiroitumassa!

Joululeivät

Jouluiset leivät syntyvät kotona seuraavilla resepteillä:

Juomat (K-18)

amarettokahvi (1 of 1)

Joululahjat

Kaikenlaisen turhan krääsän sijaan suosittelen lämpimästi joululahjoiksi itse tehtyjä herkkuja. Suklaatryffelit ovat aina varma valinta, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta :) Jos Vegaanin keittiössä tai Viiden tähden vegaani on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa suoraan minulta Vegekaupan verkkokaupasta.

Oiva vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Oikeutta eläimille, Animalia tai Vegaaniliitto varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen.

Hyvää ja herkullista joulua! :)

21 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulu 2015

 1. Kiitos upeasta blogista! Niin inspiroivaa ja erilaista tällaiselle tavalliselle sekasyöjälle, että pakko on alkaa kokeilemaan näitä reseptejä! Hyvää joulun odotusta!

 2. Kiitos tästä parhaasta ruokablogista! Olen itse siirtymässä sekasyöjästä kasvisvoittoiseen (ajatuksissa tällä hetkellä vegaani) syömiseen. Blogisi on auttanut huomaamaan miten paljon herkullisia kasvisruokavaihtoehtoja on ja miten paljon on myös ”korvaavia” juttuja, jos jotakin jää kaipaamaan eläinperäisistä ruoka-aineista. Kotiin en ole ostanut eläinperäisiä juttuja enää hetkeen ja huomaan, miten paljon ruokavalioni on monipuolistunut (ja parantunut!). Nyt vaan innolla miettimään mitä ihanuuksia jouluksi kokkailisi. Rentouttavaa joulua ja toivottavasti pidät blogiasi vielä pitkään!

 3. Kiitos joulupostauksesta! Mä teen ainakin sitä siideriluumuseitanii jouluksi. Glögi, tortut ja kinkku on ennen muodostaneet jouluni pyhän kolminaisuuden, joten nyt kinkku on vain seitankinkku ja joulu on hyvä!
  Ps. Pidän aivojen toiminnalle tärkeänä omega 3-rasvahapon saantia. Onko olemassa vegaanisia ravintolisiä? Ei paljon natsais syödä lusikalla jotain pellavaöljyä… :D Ja joka päivä ei varmasti tule syötyä papuja tms.

 4. Eka jouluni vegaanina edessä. Aivan mahtavia reseptejä, pelastaa tällasen aloittelijan täydeltä jouluruokakatastrofilta.

 5. Kiitos mielenkiintoisista resepteistä! Muutama niistä menee varmasti kokeiluun tänä jouluna :) Ja sitten hieman aiheesta poikkeava kysymys – minkähän niminen fontti sulla on ollut käytössä tuossa postauksen ensimmäisessä kuvassa?

 6. Seitankinkun höysteeksi tekisin mielelläni itse myös vegaanisen sinapin. Ohjeita tai vinkkejä?

 7. Moi Elina! Ajattelin ekaa kertaa kasvissyöjänä tehdä joulu’kinkun’ ja käyttää tuota sika säkissä -valmissekoitusta. Voiko sen marinoida samaan tapaan kuin oman ohjeesi seitankinkun? Oletko sitä mieltä että se ylipäätään tarvitsisi marinadin vai onko jo valmiiksi maistuva? Normaalisti tykkään aika suolaisesta ruuasta. Sinappihunnutus hoituu varmaan samaan tapaan kuin normaalilla kinkulla?

  1. Kyllä siihen voi sen marinadin tehdä, ei se ainakaan huononna lopputulosta :) Lisämausteita tämä kinkku ei mielestäni kaipaa, mutta marinadi tekee kinkusta vähän mehevämmän. Ja kuorrutteet voi tehdä samaan tapaan kuin mille tahansa muulle kinkulle.

 8. Hei. Mitä ehdottaisit seitankinkulle kastikkeeksi? Sellaisenaan on minun makuuni muuten herkästi turhan kuivaa.

 9. Hei. Ajattelin vaan tulla sanomaan et oon ollu nyt 3 paivaa vegaanina suurilta osin taman blogin ansiosta! Kasvissyoja Olen ollut Jo alakouluikaisesta asti(yli 10 vuotta). Mutts jotenkin aika maitotuotteista luopuminen on tuntunut vaikealta (rakastan juustoja,kermaisia ruokia,rahkaa,jatskia). Mutta Olen vihdoin ymmartanut etten voi elainten hyvinvoinnin kustannuksella enaa jatkaa niin. Tunnen itseni idiootiksi Etta Olen yli 10 vuotta elanyt kasvissyojana mutts vegaanina.. Mutta parempi myohaan kuin ei milloinkaan :) parasta on Etta oon innostunut kokkailusta ihan uudella tavalla,vaikka suurin osa tuotteista onkin ihan samoja :). Ja esim. Tanaan soin niin hyvaa (kaura) kermaista kasvis-soijasuikalepastaa, Nam :p. Rakastan myos suklaata mutta tanaan kun sain fazerin sinisen suklaalevyn kaverilta, ei aidosti tehnyt yhtaan mieli syoda :)

 10. Kiitos maistuvista jouluvinkeistä! Päätin ensimmäistä kertaa kokeilla Sikaa säkissä eli valmisseitania, saa nähdä mitä siitä tulee :) Meillä muuten tehtiin tänään päivälliseksi Vegaanin keittiössä -kirjan punajuuri-linssilasagnea, josta tuli niin sairaan hyvää, että harkitsen sellaisen tekemistä myös joulupöytään. Itse en niin välitä rosollista, joten kiva jos punajuurta voi tarjota jossain muussa muodossa.

 11. Kiitoksia loistavasta ja inspiroivasta blogista! Tarpeeksi helppojakin ohjeita jotta tällainen keittiön täystyrannikin uskaltaa kokeilla ja onnistuukin ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights