Vegaanin joulu 2016

Jokavuotinen joulupostaus on taas täällä! Vinkit herkullisen vegaanijoulun viettämiseen, olkaa hyvä!

vegaaninen-juustolautanen-joulu

Joulun viettäminen onnistuu mainiosti myös ilman eläinkunnan tuotteita, eikä jää mistään paitsi! Tässä kootusti vinkkejä, joiden avulla syntyy herkullinen vegaaninen joulupöytä.

Vegaaninen joulukinkku

 • Vegaanin ei tarvitse jouluna mutustaa pelkkiä juureksia. Vegaaninen vaihtoehto kinkulle syntyy helposti seitanista. Alla olevan kuvan kinkku on valmistettu valmiista seitankinkkuainesseoksesta. Todella helppoa! Ainesta löydät mm. Vegekaupoista.
 • Kinkun voit tehdä myös itse tällä reseptillä.
 • Jos kaipaat gluteenitonta versiota, kokeile Jalotofukinkkua.
 • Mikäli haluat tarjota seitania muussa kuin kinkun muodossa, kokeille herkullista seitania ja luumuja -ohjetta tai Vegaanin keittiössä -kirjasta löytyvää cola-seitania.

Valmiita vegaanisia kinkkuja löytyy Vegekaupoista montaa eri sorttia (ensimmäiset kinkut saapuvat ainakin Turun myymälään viikolla 48). Kinkkuja voi etsiskellä myös ekokaupoista ja isoista marketeista (joihin tulee luultavasti ainakin Wheatyn kinkkuja).

Jos kinkku ei houkuttele, voit kokeilla joulupöytään proteiinipitoisiksi ruoiksi myös myös erilaisia pyöryköitä (esim. Anamma tai Hälsans Kök) tai itse tehtyjä papupyöryköitä. Myös kvinoa-hernerouhekroketit sopivat loistavasti joulupöytään!

kinkku

Laatikot ja muut lämpimät ruoat

Joulupöytään kannattaa kokeilla myös seuraavia lämpimiä ruokia:

Vegaanin juustolautanen

Aika monen joulunviettoon kuuluu juustolautanen ja sen kokoaminen vegaanisena on nykyään todella helppoa! Laajin valikoima vegaanisia juustoja löytynee Vegekaupoista, mutta tavallisissa marketeissakin on nykyään jo jonkunsorttinen vegaanijuustovalikoima. Mahtavaa!

Suosittelen kasaamaan juustolautaselle seuraavia:

 • Violifen juustot (omat suosikit on mature cheddar ja smoked)
 • Sheesen sinihome ja greek style
 • itse tehty cashewtuorejuusto
 • Katseenvangitsijaksi mantelijuustokäpy
 • leipää ja/tai suolakeksejä (vegaaniset keksit listattuna täällä)
 • viikunoita, viinirypäleitä, oliiveja
 • hummusta ja muita tahnoja
 • Muistathan, että vegaanisia juustoja voi tehdä myös itse! Pinterest-tililtäni löytyy liuta herkullisia testausta odottavia ohjeita inspiraatioksi!

juustot

Piparit ja joulutortut

Melkein kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt ovat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla. Ja mikä parasta, piparkakkutaikinoitakin löytyy tänä jouluna myös montaa erilaista vegaanisena! Kurkkaa kaikki vaihtoehdot täältä.

Joulufiilis (ja tuoksu!) tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Vaikkapa näillä ohjeilla:

Riisipuuro

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidosta. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa, ja lorauttaa sekaan vielä keittämisen loppuvaiheessa purkillisen kaurakermaa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla.

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

Suklaat ja karkit

Vegaaninkin joulupöytään löytyy paljon vaihtoehtoja, mitä tulee karkki- ja suklaaosastoon. Monet tavallisten ruokakauppojen jouluiset klassikkonamut, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupoista ja muista erikoiskaupoista löytyy myös valikoima muita suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista. Vegekauppoihin tulee joulukuun alussa erä Suomessa valmistettuja vegaanisia konvehtirasioita ja monenlaisia muitakin suklaita löytyy. Esimerkiksi vegaanisia valkosuklaajoulupukkeja! Fazerin joulusuklaata himoitseville suosittelen tätä vegaanista piparkakkumausteella maustettua suklaata.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

Suklaakalenteri

Joulufiilistelijän must have on tietysti vegaaninen suklaakalenteri. Kalentereita on tänä vuonna näkynyt paitsi Vegekaupoissa (tsekkaa valikoima täältä), mutta myös isoimmissa ruokakaupoissa, Punnitse & Säästä -kaupoissa sekä ekokaupoissa. Minulla roikkuu tänä vuonna keittiön seinällä vegaaninen valkosuklaajoulukalenteri!

Muut makeat

Kakut

Jälkiruoat

granaattiomena-eton-mess-3

Joululeivät

Jouluiset leivät syntyvät kotona seuraavilla resepteillä:

Juomat (K-18)

Joululahjat

Kaikenlaisen turhan krääsän sijaan suosittelen joululahjoiksi itse tehtyjä herkkuja tai ajatuksella kasattua ruokakoria. Suklaatryffelit ovat aina varma valinta, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta :) Jos Vegaanin keittiössä tai Viiden tähden vegaani on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa suoraan minulta Vegekaupan verkkokaupasta.

Erinomainen vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Oikeutta eläimille, Animalia tai Vegaaniliitto varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen.

suklaat

Edit: Tämän postauksen jälkeen ilmestyneet uudet joulureseptit lisätty listauksiin.

15 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulu 2016

 1. Kiitos inspiroivasta postauksesta, tänä vuonna aion vihdoin yehdä tuon viski-taatelikakun! :) Osaatko sanoa, kärsisikö jalotofukinkun rakenne, mikäli mantelijauhon korvaa esim. vehnäjauholla tms. kaapista löytyvällä, kun ei varsinaisesti ole tarvetta tehdä gluteenittomana?

  1. Kivaa jos tästä oli hyöytyä! :) En itse asiassa itse ole testannut vielä tuota jalotofukinkkua, mutta olen kuullut siitä hyvää! Kysymysten kanssa kannattaa kääntyä siis suoraan Jalotofun puoleen.

 2. Heh, olipa täydellinen ajoitus, kun juuri etsin vanhoja jouluruokareseptejäsi ja sitten huomasin tämän tekstin! Jos ruotsiksi kokkailu sopii, niin vinkkinä: Ruotsin Ica-ketju on tänä vuonna julkaissut myös mielenkiintoisia vegaanisia joulureseptejä http://www.ica.se/recept/vegan/jul/ ;)

  Kiitos blogistasi ja monista hyvistä resepteistä, mukava että opiskelijabudjettiinkin ja yksinkertaiseen ruoanlaittoon löytyy täältä sopivia vaihtoehtoja (mm viimeisen viikon sisään kokeiltu onnistuneesti sekä pinaattikeittoa että pinaattilettuja).

  1. Kiitos linkistä, täytyy käydä kurkkaamassa! :)

   Ja ihana kuulla, että Chocochilistä on ollut iloa!

 3. Muuten kuulostaa (ja näyttää) tosi hyvältä, mutta savutofu ei ole gluteeniton soijakastikkeen sisältämän vehnän vuoksi 😊

 4. Mahtava postaus! Ensimmäinen joulu vegaanina sekaanien ja lakto-ovo-vegetaarien keskellä on aiheuttanut ahdistusta jo näin etukäteen, mutta tämän listauksen perusteella ei ole syytä huoleen. Aion tehdä ainakin laatikoita, seitankinkun, porkkanalohta, joulusuklaata ja koota jonkinmoisen vegejuustotarjottimen. Luulisin ettei tänäkään jouluna nälkään kuolla…

  1. Mä en itse juurikaan kaipaa juustoja, koska olen niin tottunut olemaan ilman :) Nuo Violifet on ihan kivoja silloin tällöin, mutta itse kyllä tykkään paljon enemmän leipien ja keksien päällä erilaisista tahnoista ja itse tehdyistä pähkinäjuustoista.

 5. Voi mitkä herkulliset kuvat! Ihan ensimmäisenä ne herätti huomioni. Lisäksi kaipailen koko ajan enenevässä määrin näitä ihania vegaaneja herkkuvinkkejä, joten kiitos taas näistä!

 6. Hei!
  Olen veganisoimassa yhden löytämäni joulujuustokakkureseptin ja kysyisin, kun korvaan juustokakun kananmunan soijajugurtilla yhden vegaaniruokakirjan mukaisella suhteella (olen toiminut näin aiemminkin hyvällä tuloksella), pitäisikö kakkuun lisätä vielä jotakin muuta, jotta se varmasti hyytyisi uunissa kunnolla? Kakkuun on tulossa suklaata, kermaa, tuorejuustoa, sokeria, mausteita, soijajugurttia. Entä olisiko ideoita, mihin vaihtaisin ohjeessa olevan hapankerman tai mahtaako sillä olla jotain olennaista merkitystä esimerkiksi kakun hyytymisen kannalta eli voisiko sen vain skipata?

  1. Moi Eerika, ja pahoittelut, että en ole vastannut kommenttiisi! Se oli jäänyt joulukiireessä ihan kokonaan huomioimatta.

   Mikäli kyseessä on siis paistettava juustokakku, uskon, että tuo versio toimii hyvin! Hapankerma ei koostumuksen kannalta ole välttämätön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights