Vegaanin joulu 2019

Miten kasata vegaaninen joulupöytä? Tässä vuoden 2019 vinkit.


Kirjoitus sisältää linkkejä Vegekauppaan, jonka osakas olen, mutta en saa Vegekaupalta rahaa tästä kirjoituksesta. 

VEGAANINEN JOULUKINKKU

  • Vegaaninen vaihtoehto kinkulle syntyy helposti seitanista tai tofusta.
  • Erinomainen vaihtoehto on myös Vegaanin joulukirjan nyhtökaura-sieniwellington.
  • Glaseerattu tofukinkku on oma suosikkini!
  • Seitankinkku valmistuu helposti valmiista jauhoseoksesta, johon lisätään vain vesi ja öljy. Todella helppoa! Ainesta löydät mm. Vegekaupoista.
  • Kinkun voit tehdä myös itse tällä reseptilläVegaanin joulukirjassa on myös superhyvä kinkkuohje, joka sisältää mm. maapähkinävoita.
  • Mikäli haluat tarjota seitania muussa kuin kinkun muodossa, kokeille herkullista seitania ja luumuja -ohjetta tai Vegaanin keittiössä -kirjasta löytyvää cola-seitania.

Valmiita vegaanisia kinkkuja löytyy Vegekaupoista montaa eri sorttia. Kinkkuja voi etsiskellä myös ekokaupoista ja isoista marketeista.

Jos kinkku ei houkuttele, voit kokeilla joulupöytään proteiinipitoisiksi ruoiksi myös myös erilaisia pyöryköitä (esim. Anamma tai Hälsans Kök) tai itse tehtyjä papupyöryköitä. Myös kvinoa-hernerouhekroketit sopivat loistavasti joulupöytään! Vegaanin joulukirjan punajuuripyörykät ovat oma suosikkini.

LAATIKOT JA MUUT LÄMPIMÄT RUOAT

Joulupöytään kannattaa kokeilla myös seuraavia lämpimiä ruokia:

Suosittelen Vegaanin joulukirjasta myös paahdettuja porkkanoita, tahinia ja pähkinägremolataa, paahdettuja ruusukaaleja sekä uunissa paahdettuja munakoisoja linssitäytteellä.

VEGAANIN JUUSTOLAUTANEN

Juustolautasenkin kokoaminen vegaanisena on nykyään helppoa! Vegaanisia juustoja löytyy tavallisista marketeista ja erikoiskaupoista.

Suosittelen kasaamaan juustolautaselle esimerkiksi seuraavia:

KYLMÄT RUOAT JA ALKUPALAT

Kuohuva glögi on yksi suosikkijuttujani jouluna ja se kaipaa kaverikseen jotain pientä suolapalaa. Suosittelen lämpimästi porkkalalla päällystettyä saaristolaisleipää. Kehittelin tänä vuonna helpomman pikaversion porkkalasta Hesarille. löytyy  tai karjalanpiirakoita ja vegaanista munavoita.

Myös itse joulupöydässä on kiva olla joitakin kylmiä ruokalajeja, kuten supernätteja pikkelöityjä raitajuuria. Perinteisen rosollin kastikkeineen voi valmistaa helposti vegaanisena tällä ohjeella.

PIPARIT JA JOULUTORTUT

Melkein kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt ovat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla. Ja mikä parasta, piparkakkutaikinoitakin löytyy  nykyään myös montaa erilaista vegaanisena! Kurkkaa kaikki vaihtoehdot täältä.

Joulufiilis (ja tuoksu!) tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Vegaanin joulukirjaa varten kehittelin piparkakkuohjeen, jolla tulee takuuvarmasti hyvät ja ihana rapeat piparit!

RIISIPUURO

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidosta. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa. Hyvä vinkki on keittää puuro omaan suosikkimaitoosi ja lisätä lopuksi 2 dl kaurakermaa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla.

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

SUKLAAT JA KARKIT

Vegaanin joulupöytään löytyy paljon vaihtoehtoja, mitä tulee karkki- ja suklaaosastoon. Moni tavallisten ruokakauppojen jouluiset klassikkonamuista, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat, lakkaliköörikonvehdit ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupoista ja muista erikoiskaupoista löytyy myös valikoima muita suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista:  esimerkiksi vegaanisia valkosuklaajoulupukkeja. Vegaanituotteet.net -sivustolta löydät listattuna tavallisissa ruokakaupoissa myytävät joulunamut.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

MUUT MAKEAT

Kakut ja leivonnaiset

Jälkiruoat

JUOMAT (K-18)

JOULULAHJAT

Kaikenlaisen turhan krääsän sijaan suosittelen joululahjoiksi itse tehtyjä herkkuja tai ajatuksella kasattua ruokakoria. Suklaatryffelit tai itse tehty mysli ovat aina varma valinta, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta! Jos Chocochilin arkiruokaa, Vegaanin joulukirja, Vegaanin aamupalakirja tai Vegaanin keittiössä on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa kirjakaupoista, Adlibriksestä tai Vegekaupan verkkokaupasta.

Erinomainen vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus TuulispääOikeutta eläimille ja Animalia varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen. Jos haluat tukea krääsän ostamisen sijaan luonnonsuojelua, Luonnonperintösäätiö on myös hyvä kohde sijoittaa joululahjarahat.

Yksi vastaus kirjoitukseen “Vegaanin joulu 2019

  1. Muistelin nyt menneenä jouluna kokeiltua sinappiglaseerattua tofua ja tajusin etten laittanut tänne koskaan kommenttia! Vietin joulua poissa perheen luota mutta oli silti ihanan tunnelmallista ja kivaa kun oli sun resepteillä tehtyjä jouluruokia. Kokeilin tuota tofua ja niitä auringonkukansiemenpyöryköitä, molemmat oli todella hyvää! :) Varmasti palaan vielä tähän blogipostaukseen ensi joulunakin. Kiitos!! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights