Vegaanin joulu 2021

Mitä vegaanin joulupöydästä löytyy tänä vuonna?

VEGAANINEN JOULUKINKKU

Vegaaninen vaihtoehto kinkulle syntyy helposti seitanista tai tofusta.

Valmiita vegaanisia kinkkuja löytyy myös ruokakaupoista ja niitä on tänäkin jouluna tarjolla monia erilaisia.

Jos kinkku ei houkuttele, voit kokeilla joulupöytään proteiinipitoisiksi ruoiksi myös myös erilaisia pyöryköitä (esim. Naturli tai VegMe) tai itse tehtyjä helppoja hernepyöryköitä, auringonkukansiemenpyöryköitä tai savutofupyöryköitä.  Karjalanpaistin tilalle suosittelen ihanan mausteista vegaanista stifadoa tai Vegaanin joulukirjasta löytyvää Karjattoman paistin ohjetta.

LAATIKOT JA MUUT LÄMPIMÄT RUOAT

Kaikki vegaaniset laatikot löydät näppärästi samojen kansien välistä Vegaanin joulukirjasta. Voit kokeilla myös seuraavia reseptejä.

Joulupöytään kannattaa kokeilla myös seuraavia lämpimiä ruokia:

VEGAANIN JUUSTOLAUTANEN

Juustolautasenkin kokoaminen vegaanisena on nykyään helppoa! Vegaanisia juustoja löytyy tavallisista marketeista.

Suosittelen kasaamaan juustolautaselle esimerkiksi seuraavia:

KYLMÄT RUOAT JA ALKUPALAT

Kuohuva glögi on yksi suosikkijuttujani jouluna ja se kaipaa kaverikseen jotain pientä suolapalaa.

Myös itse joulupöydässä on kiva olla joitakin kylmiä ruokalajeja, kuten supernätteja pikkelöityjä raitajuuria. Perinteisen rosollin kastikkeineen voi valmistaa helposti vegaanisena tällä ohjeella.

PIPARIT JA JOULUTORTUT

Melkein kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt ovat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Perinteisten joulutorttujen sijaan tänä vuonna kannattaa kokeilla ihania piparkakkumausteella ja pähkinöillä täytettyjä lehtitaikinapullia. Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista vaihtoehdoista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla. Ja mikä parasta, piparkakkutaikinoitakin löytyy  nykyään myös montaa erilaista vegaanisena! Kurkkaa kaikki vaihtoehdot täältä.

Joulufiilis (ja tuoksu!) tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Tällä piparkakkuohjeella tulee takuuvarmasti hyvät ja ihanan rapeat piparit!

RIISIPUURO

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidon ja kevyesti vaniljaisen soijamaidon yhdistelmästä. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa. Kahviin soveltuvat kauramaidot ovat rasvaisempia ja siten myös mainioita puuron keittämiseen. Hyvä vinkki on keittää puuro omaan suosikkimaitoosi ja lisätä lopuksi 2 dl kaurakermaa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla.

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

SUKLAAT JA KARKIT

Karkki- ja suklaaosastolta löytyy myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja! Moni tavallisten ruokakauppojen jouluiset klassikkonamut, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat, lakkaliköörikonvehdit ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupoista ja muista erikoiskaupoista löytyy myös valikoima muita suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista:  esimerkiksi vegaanisia valkosuklaajoulupukkeja. Vegaanituotteet.net -sivustolta löydät listattuna tavallisissa ruokakaupoissa myytävät joulunamut.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

MUUT MAKEAT

Kakut ja leivonnaiset

Jälkiruoat

JUOMAT (K-18)

JOULULAHJAT

Kaikenlaisen turhan krääsän sijaan suosittelen joululahjoiksi itse tehtyjä herkkuja. Suklaatryffelit tai itse tehty mysli ovat aina varma valinta, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta ja parhaimmillaan ne auttavat myös tekemään eettisempiä valintoja ruokaostoksilla. Jos Vegaanin joulukirja, Chocochilin arkiruokaa, Lapsiperheen vegaanikeittokirja tai Vegaanin keittiössä on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa kirjakaupoista, Adlibriksestä tai Vegekaupan verkkokaupasta.

Erinomainen vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus TuulispääOikeutta eläimille ja Animalia varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen. Jos haluat tukea krääsän ostamisen sijaan luonnonsuojelua, Luonnonperintösäätiö on myös hyvä kohde sijoittaa joululahjarahat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights