Vegaanin joulu 2022

Mitä vegaaniherkkuja joulypöydästä löytyy tänä vuonna? Tässä parhaat vinkit!


VEGAANINEN JOULUKINKKU ja muut pääruoat

Vegaaninen vaihtoehto kinkulle syntyy helposti seitanista tai tofusta.

Valmiita vegaanisia kinkkuja löytyy myös ruokakaupoista ja niitä on tänäkin jouluna tarjolla monia erilaisia. Santun seitanin Juhlaseitan löytyy tänä vuonna omasta joulupöydästäni!

Jos kinkku ei houkuttele, voit kokeilla joulupöytään proteiinipitoisiksi ruoiksi myös myös erilaisia pyöryköitä (esim. Naturli tai VegMe) tai itse tehtyjä helppoja hernepyöryköitäauringonkukansiemenpyöryköitä tai savutofupyöryköitä.  Karjalanpaistin tilalle suosittelen ihanan mausteista vegaanista stifadoa, coq au viniä linsseistä tai Vegaanin joulukirjasta löytyvää Karjattoman paistin ohjetta.

LAATIKOT JA MUUT LÄMPIMÄT RUOAT

Valmiita vegaanisia laatikoita löytyy esimerkiksi Kympin valikoimista.

Joulupöytään kannattaa kokeilla myös seuraavia lämpimiä lisukkeita:

VEGAANIN JUUSTOLAUTANEN

Juustolautasenkin kokoaminen vegaanisena on nykyään helppoa! Vegaanisia juustoja löytyy tavallisista marketeista. Kannattaa kurkata myös Vegekaupan valikoimat erikoisjuustojen osalta.

Juustolautaselle voi koota esimerkiksi seuraavia:

KYLMÄT RUOAT JA ALKUPALAT

Myös itse joulupöydässä on kiva olla joitakin kylmiä ruokalajeja, kuten supernätteja pikkelöityjä raitajuuria. Perinteisen rosollin kastikkeineen voi valmistaa helposti vegaanisena tällä ohjeella.

Hyvinvarustetuista ruokakaupoista löytyy tänä vuonna myös valmista porkkalaa sekä vegaanisia vaihtoehtoja sillille.

PIPARIT JA JOULUTORTUT

Kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt taitavat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Perinteisten joulutorttujen ohella tänä vuonna kannattaa kokeilla ihania piparkakkumausteella ja pähkinöillä täytettyjä lehtitaikinapullia. Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista vaihtoehdoista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla. Omia suosikkipipareitani on Annasin ohuet piparkakut. Ja mikä parasta, valmiita piparkakkutaikinoitakin löytyy  nykyään myös montaa erilaista vegaanisena!

Joulufiilis (ja tuoksu!) tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Tällä piparkakkuohjeella tulee takuuvarmasti hyvät ja ihanan rapeat piparit.

RIISIPUURO

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidon ja kevyesti vaniljaisen soijamaidon yhdistelmästä. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa. Kahviin soveltuvat kauramaidot ovat rasvaisempia ja siten myös mainioita puuron keittämiseen. Hyvä vinkki on keittää puuro omaan suosikkimaitoosi (tai veteen) ja lisätä lopuksi 2 dl kaurakermaa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla.

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

Jos kaipaat jotakin muuta kuin riisipuuroa, kokeile tätä ihanaa piparkakkutuorepuuroa tai uuniomenapuuroa.

SUKLAAT JA KARKIT

Karkki- ja suklaaosastolta löytyy myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja ja valikoimat kasvavat vuosi vuodelta! Monet tavallisten ruokakauppojen jouluisista klassikkonamuista, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat, lakkaliköörikonvehdit ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupoista ja muista erikoiskaupoista löytyy myös valikoima muita suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista.  Vegaanituotteet.net -sivustolta löydät listattuna tavallisissa ruokakaupoissa myytävät joulunamut.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

MUUT MAKEAT

Kakut ja leivonnaiset

Jälkiruoat

JUOMAT (K-18)

JOULULAHJAT

Ruokalahjat on aina varma valinta: suklaatryffelit tai itse tehty mysli ovat aina takuuvarmoja, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta ja parhaimmillaan ne auttavat myös tekemään eettisempiä valintoja ruokaostoksilla. Jos Yhden astian vegaaniruoat, Lapsiperheen vegaanikeittokirja tai Vegaanin keittiössä on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa kirjakaupoista, Adlibriksestä tai Vegekaupan verkkokaupasta.

Erinomainen vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus TuulispääOikeutta eläimille ja Animalia varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen. Jos haluat tukea krääsän ostamisen sijaan luonnonsuojelua, Luonnonperintösäätiö on myös hyvä kohde sijoittaa joululahjarahat.

3 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulu 2022

  1. Olen kiinnostunut ruokaohjeista, sillä olen siirtymässä paraikaa kasvisravintoon.

  2. Kiitos paljon, todella upeita ruokavinkkejä! Toivotan rauhallista joulua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *