Vegaanin joulu 2023

Perinteinen joulukooste on taas täällä! Mitä vegaanisesta joulupöydästä löytyy tänä vuonna?


VEGAANINEN JOULUKINKKU ja muut pääruoat

vaihtoehdot kinkulle

vaihtoehdot karjalanpaistille

pyörykät

Kuvassa sinappikuorrutettu tofukinkku

LAATIKOT JA MUUT LÄMPIMÄT RUOAT

Valmiita vegaanisia laatikoita löytyy esimerkiksi Kympin valikoimista.

Joulupöytään kannattaa kokeilla myös seuraavia lämpimiä lisukkeita:

Kuvassa maa-artisokkalaatikko

VEGAANIN JUUSTOLAUTANEN

Juustolautaselle voi koota esimerkiksi seuraavia:

KYLMÄT RUOAT JA ALKUPALAT

Hyvinvarustetuista ruokakaupoista löytyy tänä vuonna myös valmista porkkalaa sekä vegaanisia vaihtoehtoja sillille.

rosolli ja salaatit

Kuvassa vaahdotettu vegefeta ja sitruuna-yrttilinssit

PIPARIT JA JOULUTORTUT

Kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt taitavat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista vaihtoehdoista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla. Ja mikä parasta, valmiita piparkakkutaikinoitakin löytyy  nykyään myös montaa erilaista vegaanisena! Jos et osaa päättää, söisitkö piparkakkutaikinaa vai valmiita pipareita, suosittelen testaamaan näitä ihania piparkakkutaikinatäytepipareita!

Joulufiilis (ja tuoksu!) tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Tällä piparkakkuohjeella tulee takuuvarmasti hyvät ja ihanan rapeat piparit.

Kuvassa piparkakkutaikinatäytepiparit

RIISIPUURO

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidon ja kevyesti vaniljaisen soijamaidon yhdistelmästä. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa. Kahviin soveltuvat kauramaidot ovat rasvaisempia ja siten myös mainioita puuron keittämiseen. Hyvä vinkki on keittää puuro omaan suosikkimaitoosi (tai veteen) ja lisätä lopuksi 2 dl kaurakermaa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla!

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

Jos kaipaat jotakin muuta kuin riisipuuroa, kokeile tätä ihanaa piparkakkutuorepuuroa tai uuniomenapuuroa.

SUKLAAT JA KARKIT

Karkki- ja suklaaosastolta löytyy myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja ja valikoimat kasvavat vuosi vuodelta! Monet tavallisten ruokakauppojen jouluisista klassikkonamuista, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat, lakkaliköörikonvehdit ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupasta saa tilattua myös sellaisia suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista.  Vegaanituotteet.net -sivustolta löydät listattuna tavallisissa ruokakaupoissa myytävät joulunamut.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

Kuvassa Biscoff-toffee

MUUT MAKEAT

Kakut ja leivonnaiset

Jälkiruoat

Kuvassa vegaaninen puolukkamousse

JUOMAT (K-18)

JOULULAHJAT

Ruokalahjat on aina varma valinta: suklaatryffelit, vegaaninen joulusinappi tai itse tehty mysli ovat aina takuuvarmoja, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta ja parhaimmillaan ne auttavat myös tekemään eettisempiä valintoja ruokaostoksilla. Jos Yhden astian vegaaniruoat, Lapsiperheen vegaanikeittokirja tai Vegaanin keittiössä on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa esimerkiksi kustantamojen omasta Kirja.fi-kaupasta ja Adlibriksestä. Hetki sitten ilmestynyt Chocochilin ruokavuosi 2024 -kalenteri on myös mainio lahja ruokaintoilijoille ja kaikille, jotka haluavat syödä enemmän sesonkien mukaan.

Erinomainen vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus TuulispääOikeutta eläimille ja Animalia varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen. Jos haluat tukea krääsän ostamisen sijaan luonnonsuojelua, Luonnonperintösäätiö on myös hyvä kohde sijoittaa joululahjarahat.

2 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulu 2023

  1. Hei, mihin on kadonnut Seitankinkun ohje, johon tuli appelsiinimarmelaadia. Sitä teki tyttäreni monena vuonna ja oli tosi hyvää.

    1. Heippa! Siinä oli tuotteita ja tuotemerkkejä joita ei ole enää olemassa, niin muokkailen sitä parhaillaan! Laitan julkiseksi pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights